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Payment for serving as a witness in court

Risk Management for Counselors – By Anne Marie “Nancy”  Wheeler

Anne Marie “Nancy” Wheeler, an 
attorney licensed in Maryland 
and Washington, D.C., is the risk 
management consultant for the 
ACA Ethics Department.

Letters to the editor: 
ct@counseling.org

Question: I’ve been subpoenaed 
to appear as a witness in 
court. May I be paid more  

	        than the $25 fee offered, 
plus 20 cents per mile for transportation? 
This low fee seems insulting to me as a 
professional, especially because I’m in 
private practice and may lose an entire 
day’s fees. 

Answer: You and many of your 
counselor colleagues are understandably 
frustrated with this low payment 
structure for witnesses, but you need to 
think through the issue carefully. 

First, you should understand who has 
issued the subpoena. Is it your client’s 
attorney or the attorney representing 
the other side in the lawsuit? This 
is important because you should 
not overlook the issue of privileged 
communication. If you do not have your 
client’s written permission to witness, 
you may need to take steps to seek a 
court order or otherwise follow the 
procedures in your own state. (See pages 
117-119 of the seventh edition of The 
Counselor and the Law: A Guide to Legal 
and Ethical Practice, a book I co-authored 
with Burt Bertram that is published by 
the American Counseling Association.) 
Additionally, the determination of who 
issued the subpoena is important because 
you want to avoid any possible accusation 
that you are being paid to testify against 
the interests of your client.

Next, if you are being subpoenaed as 
a fact witness (also sometimes called an 
ordinary, percipient or occurrence witness), 
whether you may be reimbursed more 
than the $25 fee you quoted will depend 
on your state law. That fee may be the 
reimbursement rate set by statute in your 
state, and it may have been set many 
years ago, when the cost of living was 
much lower. The common-law rule in 

many jurisdictions is that it is improper 
to pay a fact witness a fee for testimony, 
just as it is improper to pay an “expert” 
witness a fee that is contingent on the 
outcome of the case. 

Also relevant are the rules governing 
attorney conduct. Many states have 
adopted the American Bar Association 
(ABA) Model Rules of Professional 
Conduct or some variation of the 
model rules. Rule 3.4 of the ABA model 
rules prohibits a lawyer from offering 
an inducement to a witness that is 
prohibited by law. It does not necessarily 
prohibit an attorney from paying a 
fact witness for expenses or loss of time 
in attending, testifying or preparation, 
however. 

So, what’s the bottom line? The 
bottom line is that whether you can be 
paid more than the low sum offered 
depends on state law. If you have cleared 
the privilege issue mentioned earlier, ask 
the attorney who issued the subpoena 
whether you might be compensated at 
your normal hourly rate for the time 
spent away from your professional office. 
For example, if your normal hourly rate 
is $100 and you’ll need to cancel eight 
clients, it may be reasonable to ask for 
$800 to compensate you for your time. 
(If you requested $8,000 per day as a 
fact witness, that fee may be difficult 
to justify.) If the attorney refuses to pay 
anything beyond the $25 fee, you may 
want to seek advice from your own local 
attorney on what is legal and customary 
in your state. If the attorney opposite 
your client is the one who issued the 
subpoena, it may be advisable for you 
to discuss, with your client’s attorney, 
any potential fee payment beyond the 
$25 offered so that it is clear you are 
not acting in a manner adverse to your 
client’s interests. 

Also keep in mind that, typically, 
you should not agree to act as an expert 
witness for your clients. This is a role 
that should be reserved for unbiased 
professionals who are truly independent 
and qualified by virtue of education, 
training and experience. If you are, or 
have been, in a counseling role with a 
client, it typically would be difficult to 
claim that you are unbiased because you 
owe duties of loyalty and care to your 
client. Furthermore, don’t forget your 
ethics code. Standard E.13.c. of the 2014 
ACA Code of Ethics cautions counselors 
against performing forensic evaluations of 
current or former clients, or counseling 
individuals whom they are evaluating. 
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The question addressed in this column 
was developed from a de-identified 
composite of calls made to the Risk 
Management Helpline sponsored by 
the American Counseling Association. 
This information is presented solely for 
educational purposes. For specific legal 
advice, please consult your own local 
attorney. v


